Warning: Undefined variable $faq in /home/drdarmaa/public_html/wp-content/plugins/amina-faq/includes/client-display/update-content.php on line 17
فیستول مقعدی از دیگر بیماری های نشیمنگاهی است که به سبب علائم دردناکی که ایجاد میکند، ممکن است نگرانی هایی را برای افراد به همراه داشته باشد. بر همین اساس بسیاری از مبتلایان در صدد پیدا کردن راه حلی مطمئن و کاربردی برای درمان فیستول مقعدی خود هستند تا بتوانند هر چه سریع تر این بیماری را پشت سر بگذارند.
در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با انواع روش های درمان فیستول مقعدی، از درمان خانگی گرفته تا روش های نوین برای رفع فیستول مقعدی، آشنا کنیم. پس اگر به فیستول مقعدی دچار شدهاید و از علائم آن رنج میبرید بهتر است این متن را تا انتها مطالعه کنید تا با آگاهی بالا از این بیماری مقعدی به خوبی گذر کنید.
آیا میتوان فیستول مقعدی را در خانه درمان کرد؟
بی شک درمان های خانگی را میتوان به عنوان راه حلی موقتی برای تسکین علائم فیستول مقعدی در نظر گرفت؛ یا حداقل تا زمانی که بخواهید به پزشک متخصص مراجعه کنید این ترفندهای خانگی میتوانند در کنترل علائم موثر واقع شوند!
در ادامه چند روش موثر درمان خیستول مقعدی در خانه را به شما معرفی خواهیم کرد:
حمام سیتز
حمام سیتز یا نشستن در آب گرم از روش های ساده اما موثری است که میتواند به شما در تسکین علائم فیستول مقعدی کمک کند. نشستن در آب گرم به از بین بردن اسپاسم عضلات مقعدی کمک کرده و در نهایت علائمی مانند درد، سوزش، خارش و التهاب پوست کاهش میابد. البته توجه داشته باشید آب نباید خیلی گرم باشد.
برای بهرهمندی از مزایای حمام سیتز توصیه میشود 2 تا 3 بار در روز به مدت 10 الی 20 دقیقه در آب گرم بنشینید.
رژیم غذایی سالم
در دوران بیماری مصرف غذاهای سالم و حاوی مواد مغذی از اهمیت بالایی برخوردار است. پس باید توجه داشته باشید آنچه که میخورید معده و دستگاه گوارش شما را سالم نگه دارد. بنابراین با پرهیز از مصرف غذاهای داغ، تند، فرآوری شده و چرب یا اسیدی که شما را در معرض بیماری های گوارشی قرار میدهد جلوگیری کنید.
در این دوران سعی کنید از فیبر بیشتری استفاده کنید. همچنین انواع سبزیجات برگ دار، میوه های تازه و گوشت بدون چربی میتواند برای سلامت دستگاه گوارش مفید باشد. با این رژیم غذایی قادر خواهید بود از ابتلا به یبوست جلوگیری کنید و علائم فیستول مقعدی را در حین دفع کاهش دهید.
عسل
عسل یکی از مواد مغذی است که به دلیل خواص ضد باکتریایی میتواند به سلامت کلی بدن کمک کند. از این رو برای تسکین علائم فیستول میتوانید یک قاشق غذاخوری عسل را با یک لیوان آب گرم مخلوط، و آن را میل کنید.
دانه کتان
یک قاشق چای خوری دانه کتان آسیاب شده را با آب ولرم مخلوط کنید. قبل از رفتن به رخت خواب این نوشیدنی را خوب هم بزنید و سپس میل کنید. نوشیدنی کتان به کنترل حرکات روده کمک کرده و از یبوست جلوگیری میکند.
روغن پونه کوهی
روغن پونه کوهی از خواص متعددی برخوردار است که میتوان به خاصیت ضد باکتریایی، ضد ویروسی، آنتی بیوتیکی و ضد التهابی آن اشاره کرد. از این رو شما میتوانید برای درمان موقت علائم فیستول مقعدی مقداری از آن را بر ناحیه آسیب دیده استعمال کنید.
آب بنوشید
یکی از بهترین روش های درمان خانگی برای فیستول مقعدی، نوشیدن آب در طول روز به مقدار فراوان است. علاوه بر آب شما میتوانید در این دوران از آب میوه تازه، ترکیب شیر و زردچوبه و یا چای زنجبیل هم استفاده کنید. مصرف این نوشیدنی ها علاوه بر اینکه هر یک خواص منحصر به فردی داشته و میتواند تا حدی علائم عفونت را در بدن کاهش دهند، به جلوگیری از یبوست و پاکسازی روده نیز کمک میکنند.
استفاده از بالش های دوناتی
نشستن برای مبتلایان فیستول مقعدی ممکن است سخت و ناراحت کننده باشد. از این رو بهتر است برای این کار از بالش های دوناتی استفاده کنند. بالش های دوناتی به دلیل فضای خالی که وسط آن طراحی شده، علاوه بر اصلاح فرم ستون فقرات و قرار دادن آن در وضعیت مناسب، از فشار بیش از حد به ناحیه مقعد جلوگیری میکند.
درمان فیستول مقعدی با پماد و دارو
گاهی اوقات علائم به قدری اذیت کننده میشود که برای تسکین یا کاهش آن به پمادهای مخصوص یا مصرف برخی داروها نیاز پیدا میکنید. در این صورت پزشک متخصص قبل از شروع درمان های جدی تر یا بعد از انجام آن، ممکن است برخی داروها را برای شما تجویز کند.
داروهای تجویز شده علائم عفونت، درد و التهاب ناشی از فیستول مقعدی را کاهش میدهد. برخی از دارو ها و پمادهایی که برای کنترل فیستول مقعدی تجویز میشوند عبارتند از:
- مترونیدازول
- آنتی بیوتیک
- پماد لیدوکائین
- سیپروفلوکساسین
- پماد نیتروگلیسیرین
- پماد هیدروکورتیزون
” if your fistula is caused by inflammatory bowel disease and isn’t infected, it’ll occasionally heal with medical treatment.”
” اگر فیستول شما ناشی از بیماری التهابی روده باشد و عفونی نشده باشد، گهگاه با درمان دارویی بهبود می یابد. “
منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14466-anal-fistula
درمان فیستول مقعدی با لیزر
بی شک یکی از بهترین و موثرترین روش های درمانی فیستول مقعدی، انجام لیزر درمانی است. این روش نوین که انقلابی جدید در حوزه درمان بیماری های مقعدی ایجاد کرده است، به عنوان راه حلی قطعی برای ریشه کن کردن فیستول مقعدی در نظر گرفته میشود.
در لیزر فسیتول مقعدی، پزشک متخصص به جای استفاده از تیغ جراحی، برای تخلیه چرک و عفونت ناشی از بیماری و همینطور از بین بردن مسیرهای غیر طبیعی که بین دو بافت نرم بدن تشکیل شده است، از اشعه لیزر پرتوان استفاده میکند.
لیزر درمانی فیستول مقعدی با حداقل درد و خونریزی انجام میشود و خطر ابتلا به عفونت یا عود مجدد بیماری را از بین میبرد.
” اگر به قیستول مقعدی دچار شده اید توصیه میشود به هیچ وجه درمان خود را پشت گوش نیندازید چرا که این موضوع میتواند در نهایت به ضرر شما تمام شود و بیماری را پیچیده تر و علائم را دردناک تر کند. “
جراحی فیستول مقعدی (fistulotomy)
در صورتی که فیستول مقعدی پیچیده باشد، ممکن است پزشک متخصص جراحی فیستولوتومی (fistulotomy) را برای درمان به شما توصیه کند. فیستولوتومی یکی از رایج ترین روش های جراحی است که به تخلیه چرک و درمان مجاری غیر طبیعی فیستول کمک میکند.
در این روش جراح با استفاده از ایجاد یک برش باز در طول نواحی آسیب دیده سعی دارد تا به ترمیم مجاری ایجاد شده بپردازد و چرک و عفونت ایجاد شده را تخلیه کند. شایان ذکر است این روش بیشتر در مواقعی توصیه میشود که مجاری غیر طبیعی فیستول مقعدی، نواحی محدودتری از عضله اسفنکتر را درگیر کرده باشد؛ چرا که در غیر این صورت جراحی میتوان خطر ابتلا به بی اختیاری مدفوع را در شما افزایش دهد.
تکنیک ستون برای درمان فیستول مقعدی (seton)
یکی دیگر از روش های درمانی فیستول مقعدی که در شرایط پیچیده بسیار کاربردی است، انجام تکنیک ستون است. تکنیک ستون بیشتر در مواقعی که بخش قابل توجهی از عضله اسفنکتر با بیماری فیستول درگیر شده باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
در این روش درمانی پزشک متخصص به مدت چند هفته با قرار دادن تکهای از نخ بخیه در مجاری فیستول مقعدی، قادر است چرک و عفونت ناشی از بیماری را تخلیه کند.
پلاگین بیوپروتز (Bioprosthetic plug)
پلاگین پروتز، که به عنوان “پلاگین بیولوژیکی” نیز شناخته میشود، یکی از روش های درمانی است که به بهبود و رفع علائم فیستول مقعدی کمک میکند. در این روش، پزشک از یک پلاگ مخروطی شکل که از بافت حیوانی ساخته شده است، برای مسدود کردن دهانه فیستول استفاده میکند.
برخلاف سایر روشهای جراحی که میتواند با عوارض جدی همراه باشد، منجر به افزایش خطر بیاختیاری مدفوع نمیشود. و تنها ممکن است عوارضی مانند درد، جابجایی پلاگین یا آبسه مقعدی را به دنبال داشته باشد.