Warning: Undefined variable $faq in /home/drdarmaa/public_html/wp-content/plugins/amina-faq/includes/client-display/update-content.php on line 17
چرا به خارش مقعد مبتلا شدم؟ علت خارش در ناحیه مقعد چیست؟ چگونه میتوان خارش مقعد را درمان کرد؟ و …
احساس خارش در ناحیه مقعد امری طبیعی و شایع در میان افراد است که اغلب بدون دلیل خاصی رخ میدهد. اما این موضوع زمانی نگران کننده میشود که خارش مقعد در فرد مزمن شود و با علائم دیگری مانند خونریزی از مقعد، درد مقعد، التهاب و تورم پوستی و … همراه شود.
گاهی اوقات افراد با استفاده از درمان های خانگی میتوانند به بهبود خارش مقعد کمک کنند و علائم خود را تسکین دهند. اما در شرایطی دیگر برای از بین بردن علائم خود مجبورند تا از روش های پزشکی کمک گیرند.
در ادامه متن با ما همراه باشید تا به طور کامل عوامل موثر در خارش مقعد، علائم همراه و راه های درمانی آن را برای شما شرح دهیم:
انواع خارش مقعد
شاید جالب باشد بدانید علت ایجاد خارش مقعدی به دو صورت مختلف ممکن است پدید آید که عبارتند از:
- خارش اولیه آنی (ایدیوپاتیک): این نوع خارش مقعدی شایع ترین دلیل ایجاد این حس در افراد است که علت مشخصی ندارد.
- خارش ثانویه آنی: این نوع خارش مقعد در اثر دلایل مختلفی ایجاد شده و ممکن است ناشی از عفونت، بیماری های سیستمیک، دراماتیت تماسی و سایر بیماری های پوستی باشد.
خارش مقعد چه افرادی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
ابتلا به خارش مقعد ممکن است هر شخصی را تحت تاثیر قرار دهد با این حال ممکن است افرادی که واجد شرایط زیر هستند بیشتر در معرض ابتلا به خارش مقعد قرار گیرند:
- بین 40 تا 70 سالگی
- مذکر بودن
احساس خارش در ناحیه مقعد چقدر شایع است؟
بر اساس آمار منتشر شده در سایت my.clevelandclinic.org تقریباً 1 تا 5 درصد از مردم خارش مقعد دارند. مردان و افرادی که در بدو تولد مرد هستند، حدود چهار برابر بیشتر در معرض خارش مقعد قرار میگیرند.
” Approximately 1% to 5% of the population has anal itching. Men and people assigned male at birth are about four times more likely to have an itchy anus. ”
علائم همراه با خارش مقعد
در صورتی که علاوه بر خارش مقعد یک یا چند تا از علائم زیر را مشاهده کردید، این موضوع ممکن است نشانه ای از یک بیماری جدی تر را داشته باشد که باید سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید:
- درد مقعدی
- التهاب پوست مقعد
- احساس سوزش مقعد
- زخم یا پارگی در ناحیه مقعد
- ایجاد پوست ضخیم یا چرمی بر روی پوست مقعد یا اطراف آن
علت خارش مقعد چیست؟
خارش مقعد میتواند ناشی از تحریک پوست حساس ناحیهی مقعد باشد که در اثر مواد شیمیایی موجود در صابون، لوسیون و کرم یا پاک کردن خشن با دستمال توالت و استفاده از آب داغ ایجاد میشود. علاوه بر آن، باقی ماندن مدفوع در چین های مقعد بعد از دفع، میتواند باعث خارش شود. همچنین ابتلا به یبوست و اسهال نیز از عوامل موثری هستند که در خارش مقعد نقش دارند.
سایر عوامل موثری که میتواند افراد را دچار خارش مقعد کند عبارتند از:
نوع تغذیه
در بسیاری از مواقع نوع تغذیه افراد میتواند تاثیر زیادی در ایجاد خارش مقعد داشته باشد. خصوصا اگر به ماده غذایی خاصی آلرژی داشته باشند:
- محصولات لبنی
- نوشیدنی های گازدار
- نوشیدنی های کافئین دار
- غذاهای اسیدی یا تند (گوجه فرنگی، مرکبات، سیر خام، فلفل سبز)
نوع لباس
لباس شما میتواند به طور غیرمستقیم باعث خارش مقعد شود. الیاف مصنوعی یا غیر قابل تنفس، مانند پلی استر، میتواند گرما و رطوبت را در ناحیه تناسلی محبوس کرده و محیطی را برای رشد باکتری ها و قارچ ها ایجاد کند. این فرآیند در نهایت منجر به تحریک و خارش ناحیه مقعد میشود. لباس های زیر یا شلوارهای تنگ میتوانند اصطکاک را افزایش دهند و تحریک پوستی را تشدید کنند.
بواسیر یا هموروئید
بیماری بواسیر (هموروئید) یکی از شایع ترین مشکلات مقعدی در بزرگسالان است که میتواند با علائم ناراحت کننده ای همراه باشد. با افزایش فشار به عروق خونی ناحیه مقعد و رکتوم، دیواره سیاهرگ های این ناحیه آسب دیده و متورم میشود. این تورم در ناحیه نشیمنگاهی مقعد با علائم ناراحت کننده ای همچون خارش مقعدی، سوزش و درد مقعد، خونریزی حین دفع و بروز بالشتک های بواسیری همراه است.
شقاق مقعدی
از دیگر بیماری هایی که ناحیه مقعد را تحت تاثیر قرار میدهد شقاق مقعدی است که منجر به سوزش و خارش مقعد میشود. این بیماری در واقع شکاف یا زخم کوچکی در ناحیه مقعد است که معمولا در لبه پشتی مقعد ایجاد میشود.
ضربه به مقعد اصلی ترین علت شقاق مقعدی است. این تروما ممکن است شامل یبوست، زور زدن هنگام مدفوع، دوره های طولانی اسهال، زایمان طبیعی، سکس مقعدی یا کشش مقعد باشد.
عفونت مخمری
عفونت های مخمری که به عنوان کاندیدیازیس نیز شناخته می شوند، نوعی عفونت قارچی هستند که به آن کاندیدا میگویند. کاندیدا به طور طبیعی در مقادیر کم در بدن شما، به خصوص در واژن، دهان و پوست شما وجود دارد. با این حال، گاهی اوقات میتواند بیش از حد رشد کند و باعث عفونت شود.
عوامل متعددی که به رشد بیش از حد کاندیدا و ایجاد عفونت مخمری کمک میکنند شامل آنتی بیوتیک ها، سیستم ایمنی ضعیف بدن، بارداری و قرص های ضد بارداری است.
عفونت های مخمری اغلب در واژن زنان رخ می دهد، اما همچنین می تواند در مقعد مردان و زنان ایجاد شود.علائم عفونت مخمری در مردان و زنان شامل خارش، سوزش، قرمزی و تورم در ناحیه تناسلی است.
زگیل تناسلی
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک عفونت ویروسی بسیار شایع است که میتواند اندام تناسلی، رکتوم و مقعد شما را تحت تاثیر قرار دهد. ویروسHPV عامل ایجاد زگیل تناسلی است، نوعی بیماری مقاربتی (STD) که باعث ایجاد برجستگی ها یا زگیل های کوچک در داخل و اطراف ناحیه تناسلی و مقعد میشود. علاوه بر برجستگی ها، زگیل تناسلی میتواند خونریزی خفیف، ناراحتی و احساس سوزش و خارش را نیز به همراه داشته باشد.
اگرچه زگیل تناسلی میتواند به طور خود به خود از بین برود، اما ممکن است عود کند و خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم، مقعد و سایر انواع سرطان را افزایش دهد.
همچنین برای این منظور، واکسن HPV میتواند به محافظت از شما در برابر عفونت HPV و کاهش خطر ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان های مرتبط با HPV کمک کند.
چگونه خارش مقعد را درمان کنیم؟
درمان خارش مقعد بسته به علت آن متغیر است و از رعایت نکات ساده گرفته تا انجام مداخلات پزشکی میتوان آن را برطرف کرد.
گاهی اوقات برای رهایی از خارش مقعد، باید از تحریک بیشتر پوست در آن ناحیه خودداری کنید. بنابراین از صابونها، لوسیونها و کرمهای معطر استفاده نکنید و برای تمیز کردن آن ناحیه از دستمال توالت نرم و آب ولرم استفاده کنید.
همچنین، مهم است که بعد از هر بار دفع، مقعد خود را به طور کامل تمیز و خشک کنید. اگر دچار یبوست هستید، باید با افزایش مصرف فیبر و مایعات، رژیم غذایی خود را تنظیم کنید. در صورت ابتلا به اسهال، باید برای جبران مایعات و الکترولیتهای از دست رفته، آب بیشتری بنوشید.
در مواقعی که بیماری های مقعدی نظیر هموروئید، شقاق یا زگیل تناسلی منجر به خارش مقعدی شده باشند میتوان با انجام لیزر درمانی آن را برطرف کرد.