Warning: Undefined variable $faq in /home/drdarmaa/public_html/wp-content/plugins/amina-faq/includes/client-display/update-content.php on line 17
یکی از شایع ترین مشکلاتی که زنان باردار به آن دچار میشوند بیماری بواسیر (هموروئید) است. بیماری بواسیر در زنان باردار معمولا در اثر افزایش فشار به ناحیه لگن پدید میآید. این بیماری علائم ناراحت کننده زیادی را در دوران بارداری ایجاد میکند و بر همین اساس بسیاری از زنان باردار به دنبال روشی موثر برای درمان بواسیر هستند.
در ادامه متن با ما همراه باشید تا به طور کامل به توضیح علائم بیماری بواسیر در زنان باردار، علت ابتلا، روش های درمانی و سایر موارد بپردازیم:
منظور از بواسیر یا هموروئید چیست؟
بیماری بواسیر که با نام علمی هموروئید (hemorrhoids) شناخته میشود یکی از شایع ترین مشکلات مقعدی است که بسیاری از افراد اعم از زنان باردار به آن دچار میشوند. بواسیر در واقع رگ های خونی متورمی هستند که در اثر افزایش فشار و آسیب عروق خونی ناحیه مقعد و رکتوم به وجود میآیند. این بیماری با علائم دردناکی همراه بوده و در زنان و مردان به یک میزان شایع است.
بیماری بواسیر در زنان باردار ممکن است به صورت مختلف یعنی هموروئید داخلی و یا هموروئید خارجی پدید آید که با توجه به علائم بروز میتوان نوع بواسیر را تشخیص داد.
علائم و نشانه های بواسیر در دوران بارداری
برای اینکه بتوانید تا حدی بیماری خود را تشخیص دهید لازم است تا از علائم شایع بیماری بواسیر در دوران بارداری آشنا باشید. بنابراین با آگاهی داشتن از این علائم و نشانه ها، میتوانید در صورت ابتلا به بیماری بواسیر در دوران بارداری به راحتی بیماری خود را تشخیص دهید و دیگر نگران علائمی که تجربه میکنید نباشید.
به طور کلی بیماری بواسیر در دوران بارداری با علائم و نشانه های زیر همراه است:
- مشاهده لکه های خون بر لباس زیر یا همراه با دفع مدفوع به رنگ قرمز روشن
- احساس درد در ناحیه مقعد حین دفع مدفوع یا نشستن
- سوزش ناحیه مقعد خصوص بعد از اجابت مزاج
- توده یا برجستگی های کوچکی در ناحیه مقعد
- خارش شدید در ناحیه مقعد یا داخل آن
در صورتی که هر یک از علائم فوق را تجربه کردید، توصیه میشود برای تشخیص دقیق تر به پزشک متخصص بیماری های مقعدی مراجعه فرمایید تا در صورت ابتلا به بیماری بواسیر، بهترین روش درمانی برای رهایی از علائم دردناک و آزاردهنده هموروئید در بارداری انجام شود.
علت ابتلا به بواسیر در دوره بارداری چیست؟
فشار ناشی از بزرگ شدن رحم شما که معمولا از هفته 25م شروع میشود و افزایش جریان خون به ناحیه لگن، می تواند رگه های دیواره رکتال را متورم و دچار خارش کند. یبوست می تواند هموروئید را تشدید کند یا حتی باعث آن شود (وقتی مدفوع سخت است، فشار اضافی که باید از بین برداشته شود می تواند بر روی رگ ها در ناحیه رکتوم شما فشار آورد و موجب برانگیختن آنها شود). همورئید در بارداری پس از زایمان در نتیجه فشار در طول زایمان ایجاد شود. اما خبر خوبی هست که شما می توانید آن را درمان و یا از آن پیشگیری کنید.
ابتلا به توده های بواسیری در دوره بارداری بسیار شایع است به طوری که بیش از نیمی از زنان باردار به این عارضه دچار میشوند. با این حال زنان ممکن است در اثر شرایط متفاوتی که در این دوره تجربه میکنند در معرض ابتلا به هموروئید قرار بگیرند که عبارتند از:
- بزرگ شدن رحم
- افزایش جریان خون به ناحیه لگن
- ابتلا به یبوست مزمن به دلیل تغییرات هورمونی
- افزایش فشار به لگن ناشی از وزن جنین در حال رشد
ابتلا به بواسیر در دوران بارداری ممکن است نگرانی های زیادی را برای مادران ایجاد کند. اما بهتر است بدانید این عارضه شایع بوده و میتوان با روش های درمانی موثری علائم را تسکین داد.
آیا بیماری بواسیر برای زنان باردار خطرناک است؟
اگرچه ابتلا به هموروئید در بارداری میتواند امری ناخوشایند و نگران کننده باشد، اما بهتر است بداندید این بیماری بسیاری از زنان را در دوره بارداری و زایمان طبیعی تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال با مراقبت های مناسب و در صورت نیاز، درمان توسط متخصص، به راحتی میتوان هموروئید را در دوران بارداری کنترل و از عوارض آن پیشگیری کرد.
بنابراین اگر در دوران بارداری علائمی شبیه به هموروئید مانند درد، خارش یا خونریزی در ناحیه مقعد را تجربه میکنید، به جای نگرانی، در اسرع وقت به یک متخصص گوارش یا بیماریهای نشیمنگاهی مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق و اقدامات درمانی مناسب، از سلامت خود و کودکتان محافظت کنید.
پیشگیری از بواسیر در دوران بارداری
با وجود اینکه بیماری بواسیر در زنان باردار یک مشکل شایع است اما با این حال میتوان با رعایت برخی نکات ساده از ابتلا به آن تا حد قابل توجهی پیشگیری کرد یا در صورت ابتلا به توده های هموروئیدی علائم را کنترل کرد:
نوشیدن مایعات فراوان در طول روز:
نوشیدن آب فراوان (حدود 8 لیوان در روز) به نرم شدن مدفوع و دفع راحتتر آن کمک میکند و از یبوست که عامل اصلی هموروئید است، پیشگیری میکند.
نظم در دفع مدفوع:
به بدن خود گوش دهید و به محض احساس نیاز به دفع، به دستشویی بروید. از تنبلی کردن و نگهداشتن مدفوع خودداری کنید، زیرا این امر میتواند باعث سفت شدن مدفوع شود و دفع را برای شما دشوارتر کند. در نهایت این فرآیند فشار بیشتری به رگهای ناحیه مقعد وارد میکند.
ورزش و فعالیت روزانه:
از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. هر 30 دقیقه یکبار از جای خود بلند شوید و کمی قدم بزنید. این امر به گردش خون و هضم بهتر غذا کمک میکند و از احتقان در ناحیه لگن که میتواند منجر به هموروئید شود، جلوگیری میکند.
تقویت عضلات لگن:
تمرینات کگل (تمرینات عضلات کف لگن) را به طور روزانه انجام دهید. این تمرینات به تقویت عضلات اطراف مقعد کمک میکند که میتواند از بروز یا بدتر شدن هموروئید جلوگیری کند.
استفاده از بالشتک دوناتی:
هنگام نشستن، از یک بالشتک دوناتی شکل استفاده کنید. این نوع بالشتک ها فشار را از روی ناحیه مقعد و رگهای آن برداشته و به کاهش درد و ناراحتی ناشی از هموروئید کمک میکند.
مشورت با پزشک:
در صورت نیاز به مصرف ملینها، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. برخی از ملینها میتوانند باعث یبوست شوند و علائم هموروئید را بدتر کنند.
رژیم غذایی سرشار از فیبر
مصرف غذاهای سرشار از فیبر مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل به نرم شدن و افزایش حجم مدفوع و دفع راحت تر آن کمک میکند. این امر به نوبه خود از یبوست و در نتیجه ریسک ابتلا به هموروئید را کاهش میدهد.
با رعایت این نکات ساده، میتوانید احتمال ابتلا به هموروئید در دوران بارداری را به طور قابل توجهی کاهش دهید و از داشتن حاملگی راحتتر و بدون درد لذت ببرید.
به یاد داشته باشید که در صورت مشاهده هرگونه علائم هموروئید، مانند درد، خارش یا خونریزی در ناحیه مقعد، به پزشک خود مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب را دریافت کنید.
چگونه بیماری بواسیر را در دوران بارداری تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص بیماری بواسیر در دوره بارداری، پزشک معالج در ابتدا شرح حال و سوابق پزشکی را از شما میپرسد و سپس معاینه فیزیکی را آغاز میکند. در صورتی که بواسیر خارجی دچار شده باشید میتوان تنها با مشاهده و بررسی ناحیه مقعد آن را تشخیص داد.
اما پزشک ممکن است با انگشت دستکش داری که روغن کاری شده است، داخل مقعد را نیز از بابت هر گونه مورد مشکوکی بررسی کند.
علاوه بر آن در مواقعی ممکن است پزشک با استفاده از سیگموئیدوسکوپی بواسیر داخلی را در زنان باردار تشخیص دهد.
روش های درمانی بواسیر در دوران بارداری
بیماری بواسیر معمولا بعد از گذشت مدتی کوتاه خود به خود از بین میرود. اما با این حال زمانی که زنان باردار این عارضه را تجربه میکنند به دلیل احساس درد و ناراحتی شدید، به دنبال تکنیک های درمانی هستند تا علائم خود را تسکین دهند.
اگر شدت بیماری بواسیر خفیف باشد، زنان باردار میتوانند با کمک درمان های خانگی توده های بواسیری را التیام دهند. این روش های ساده که شامل نشستن در آب گرم، افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی، نوشیدن آب، نشستن برروی بالشتک های دوناتی و … میشوند، میتوانند تاثیرات مثبتی در روند تسکین درد بواسیر داشته باشد.
نوعی دیگر از روش درمانی که شامل مصرف دارو میشود میتواند در مدت زمان کوتاه تری علائم ناراحت کننده بواسیر را در زنان باردار تسکین دهند. اما باید توجه داشته باشید که این نوع درمان ها موقتی بوده و به بهبودی کامل شخص منجر نمیشود. با این حال زنان باردار برای مصرف دارو باید با پزشک متخصص مشورت کنند و در صورت امکان از مزایای آن بهرهمند شوند.
و اما بهترین و قطعی ترین روش برای درمان توده های بواسیری در دوران بارداری، استفاده از لیزردرمانی است که با حداقل درد و خونریزی انجام میشود. البته توصیه میشود در این باره با پزشک متخصص خود مشورت کنید چرا که ممکن است در این دوران و با توجه به شرایطی که تجربه میکنید انجام درمانی های لیزری یا جراحی سنتی برای شما مفید نباشد.