“سنا” گیاهی است که بیشتر به شکل بوته ای می باشد و از برگ آن استفاده می شود. جنس گیاه به نام Cassia می باشد و از خانواده ی نخود است.
سنا
از بیشتر گونههای آن جهت درمان یبوست استفاده می کنند. برگ همه ی گونهها به خاطر وجود ترکیباتی به نام”انتراکینونها” تلخ می باشد.
با وجودی که گونه ای از سنا در جنوب ایران و در حوالی خلیج فارس می روید، ولی به دلیل نیاز زیاد به این گیاه، عمده ی آن وارداتی است. گرچه گونه ی ایرانی و نوع وارداتی از نظر گیاهشناسی با هم متفاوت می باشند، ولی از نظر خواص ضد یبوست مشابه هستند.
میزان مصرف روزانه ی برگ سنا برای افراد بزرگسال، بین نیم تا یک گرم است که می توان بر روی آن حدود یک استکان آب ریخت و 10 دقیقه جوشاند، سپس صاف کرد و میل نمود.
بهترین زمان مصرف شب هنگام است. گرچه می توان این محلول تلخ را با نبات یا عسل شیرین کرد، ولی تلخی آن کاملاً از بین نمیرود.
در مصرف سنا نباید زیاده روی کرد، چرا که ممکن است باعث اسهال شدید گردد. همچنین نباید از سنا به طور ممتد و طولانی استفاده کرد، چون باعث تنبلی روده می گردد. بهتر است پس از دو هفته استفاده، یک یا دو هفته مصرف آن را قطع نماییم.
نکته قابل توصیه دیگر این است که سنا نباید در افراد کمتر از ده سال مصرف شود.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر برای رفع یبوست از سنا به طور وسیع در جهان استفاده می شود، صنایع داروسازی قرص آن را تهیه نموده که در داروخانههای ایران موجود می باشد.
قرص سنا را می توان بین 2- 1 عدد در روز مصرف کرد که از نظر مزه، شبیه به جوشانده ی این گیاه نیست.
دکتر محمدحسین صالحی سورمقی- متخصص فارماکوگنوزی
استاد دانشکده داروسازی تهران
منبع : تبیان