تعریف هموروئید

درمان هموروئید | بواسیر | Hemorrhoid

عمل لیزر بواسیر درمان سریع و سرپایی برای بیماری هموروئید (hemorrhoid) می باشد. عمل بواسیر با لیزر CO2 در یک جلسه و داخل کلینیک با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود و دیگر نیازی به تیغ جراحی نمی باشد. لیزر بواسیر یک روش بی خطر بوده و بجای تیغ جراحی با تاباندن لیزر CO2 رگ های هموروئیدی از بین می روند.

تعریف هموروئید داخلی | بواسیر (hemorrhoid)

یکی از شایع ترین بیماری های معقد که اکثر پزشکان اعم از پزشکان عمومی، پزشکان داخلی، پزشکان اطفال و متخصصین، علی الخصوص متخصصین زنان و جراحان عمومی با آن سر و کار دارند، بیماری بواسیر بوده که نام دیگر آن هموروئید می باشد و در مناطق مختلف، اسم های مختلفی دارد. مثلاً، در خوزستان به عنوان بیماری سردی از آن یاد میشود. بسیاری معتقدند که این بیماری در قوای دیگر بدن چه از نظر حس حرکت، چه از نظر حس کارایی جنسی تاثیر منفی می گذارد.

بواسیر به زبان ساده

به زبان ساده، واریس سیاهرگهای (وریدهای ) مخرج را بواسیر یا هموروئید گویند. واریس، گشاد شدن و پیچ در پیچ شدن سیاهرگها است. هموروییدها، جزء طبیعی از ساختمان مخرج هستند و به بسته شدن کامل مخرج در زمان استراحت سیستم اسفنکتری کمک می کنند. درمان هموروئید، تنها در صورتی ضرورت دارد که این عارضه ها مشکل ایجاد کرده باشند. خون دارای محتوای اکسیژن و مواد مغزی است که توسط شریانها (سرخرگها) به مخرج می رسد وتوسط سیاهرگها (وریدها) به قلب باز می گردد. جهت گردش خون همیشه یک طرفه و در جهت فلش ها می باشد. اگر به هر دلیلی در سر راه بازگشت خون توسط سیاهرگها مانعی ایجاد شود به تدریج فشار داخل سیاهرگها افزایش یافته و این مسئله باعث گشادی سیاهرگ ها و بروز بواسیر می شود.

بروز بواسیر در چه سنینی بسیار شایع است؟

اگر دستگاه گوارش انسان در طول زندگی اش به طور منظم و مرتب کار نکند، به طور قطع به یکی از علائم این بیماری دچار خواد شد. این بیماری می تواند از سنین خیلی پایین (از کودکی از 4 تا 5 سال تا سنین بسیار بالا مثل 60 تا 70 سالگی) بروز پیدا کند. در گذشته، سن شایع بواسیر بین 60 تا 70 سالگی بوده، ولی این روزها میبینیم که حتی جوانان 20 ساله یا حتی جوانتر هم دچار این مشکل می شوند. این موضوع به پیش زمینه هایی که مستعد کننده بیماری هستند بر می گردد که در ادامه در کنار کارآمد ترین راه درمان هموروئید، آنان را توضیح خواهیم داد.

نقش رژیم غذایی در بیماری بواسیر

یک فرد معمولی در طی روز با دریافت 3 نوبت غذا (صبحانه، نهار و شام ) به طور معمول روزی یک بار اجابت مزاج خواهد داشت.

ترکیبات مواد عذایی مصرفی، مدفوع را به صورت نرم یا خشک در می آورند.

هر چه میزان فیبر غذایی، آب مصرفی، سبزیجات و میوه جات و تحرک افراد بیشتر باشد به طور قطع دفع مدفوع به موقع و به راحتی اتفاق می افتد؛ ولی در بعضی از افراد که دستگاه گوارش آنها به علت عدم تغذیه مناسب به خوبی کار نمیکند به دلیل فرصت کم و استفاده از غذاهای فست فود با میزان دریافت بالای چربی، نمک، ادویه جات و علی الخصوص فلفل می باشد که این امر سبب می شود مدفوع به صورت خشک تری دفع شود. خشکی حین اجابت، باعث صدمه به جدار ناحیه مقعد و بافت اطراف رکتوم می شود که این مساله باعث خونریزی های بدون درد شده و کم کم خونریزی های همراه با درد، خون ریزی همراه با بیرون زدن زائده از ناحیه معقد و علائم مشابهی به تدریج پیشرفت می کند و بیماری خودش را نشان می دهد.

شروع بیماری هموروئید

در برخی افراد انقدر این مشکل شدید است که باعث نشستن طولانی مدت در دستشویی و فشار آمدن به روده می شود، همین زور و فشار آوردن و ایجاد جاذبه در ناحیه معقد باعث می شود که رگ های هموروئید که نقش بالشتکی برای دفع مدفوع را دارند حجیم تر و پر خون تر بشوند. در طی روندی تدریجی تعداد این رگ ها زیاد می شود و به صورت بالشتک ها بیرون زده ظاهر می شوند سپس این بالشتک ها خودشان را به صورت بواسیر نشان می دهند.

علائم تشخیص و نشانه های بواسیر – هموروئید (hemorrhoid)

95-90% بواسیرها بدون علائم و نشانه هستند اما تظاهرات شایع و مهم هموروئید، خونریزی بدون درد و بیرون زدگی protrusion می باشد علاوه براین علائم و نشانه ها در بواسیر داخلی و خارجی متفاوت است. شایع ترین علائم بواسیر به شرح زیر هستند:

  • تورم مخرج
  • احساس دفع ناکامل مدفوع
  • ایجاد بیرون زدگی یا برآمدگی
  • خونریزی به رنگ قرمز روشن
  • رطوبت و ترشح اطراف ناحیه مقعد
  • خارش، درد و ناراحتی در ناحیه مقعد

دلایل رایج ابتلا به بیماری بواسیر

دلایل ابتلا به بواسیر

علت دقیق بواسیر ناشناخته است اما در زیر برخی عوامل اشاره شده است:

  • ژنتیک
  • عوامل ارثى
  • حاملگى (بارداری)
  • زور زدن موقع اجابت مزاج
  • نشستن طولانى مدت در توالت
  • نبود دریچه درون رگ های بواسیری
  • عوامل تغذیه ای (رژیم های کم فیبر)
  • افزایش سن و کم شدن توان عضلانی در سنین بالا
  • وارد آمدن فشار مکرر به سیاهرگ های مقعد یا راست روده
  • روش‌های نامنظم دفع (یبوست یا اسهال)، کمبود تمرینات بدنی و…
  • افزایش فشار درون شکمی (کشیدگی طولانی مدت، آب آوردگی شکم، تودهٔ درون شکمی، هموروئید در بارداری و…)

عوامل افزایش دهنده خطر بروز بیماری

  • چاقی
  • بیماری کبدی
  • سرطان روده بزرگ
  • رابطه جنسی مقعدی
  • نشستن یا ایستادن به مدت طولانی، تحرک کم
  • بالا بردن فشار خون در سیستم سیاهرگی دستگاه گوارش
  • جراحی راست روده یا پارگی مجرای تناسلی به هنگام زایمان و دوختن آن
  • رژیم غذایی بدون فیبر، مصرف غذاهاى کم فیبر، عدم استفاده از میوه جات و سبزیجات، مصرف الکل و…

درمورد بیماری بواسیر و هموروئید دو نکته مهم وجود دارد:

بواسیر از علل سرطان روده نیست اما وجود همزمان سرطان روده را نفی نمی کند و چون سن شیوع سرطان روده بالای 40 سالگی (مثل هموروئید است) و بعلاوه علامت شایع هر دو بیماری خونریزی است لذا در همه موارد هموروئید و بخصوص اگر علامت شایع آن خونریزی باشد بیمار را باید جهت تشخیص دقیق تر مورد اندوسکپی (رکنوسگیموئیدسکپی) قرار داد. از دیگر علل خونریزی مخرج پولیپ رکتوم (راست روده) و شقاق مقعد است که آنها هم در (رکتوسیگموئیدسکپی) مشخص می شوند. بواسیر خارجی نیز معمولا سبب برجستگی یا تورم به اندازه نخود یا لوبیا در مخرج یا اطراف آن می شود و گاهی هم به دفع خون روشن می شود.

به دو نکته مهم توجه فرمائید اول اینکه بواسیر معمولا سبب دفع خون سیاهرنگ نمی شود و دوم اینکه در صورت دفع خون سیاهرنگ (MELEMA) باید علل دیگری را بررسی و جستجو نمود.

آیا از درد بواسیر خارجی رنج می برید؟ کلیک کنید.

درجات و تقسیم بندی انواع هموروئید | بیماری بواسیر

بیماری بواسیر یا هموروئید معمولاً به 4 درجه تقسیم می شود که پیرو آن درمان بواسیر، با توجه به درجه آن پیگیری خواهد شد.

هموروئید یا بواسیر درجه اول

هموروئید های درجه 1 در نتیجه یبوست های طولانی مدت ایجاد شده و به خونریزی منجر می شوند. هموروئید درجه 1 بسیار شایع می باشد و ممکن است هر فردی در زندگی خود یکبار به آن دچار شود. اگر این بیماری به موقع تحت درمان قرار بگیرد (استفاده از ملین، پماد ضد هموروئید و …)، از پیشرفت آن جلوگیری می شود.

هموروئید یا بواسیر درجه دوم

در هموروئید درجه دو، علاوه بر خونریزی، بیرون زدگی یا زائده ای در اطراف ناحیه مقعد ایجاد می شود که بلافاصله پس از دفع به داخل رکتوم باز می گردد. این درجه از بیماری هم با استفاده از ملین، پماد ها و غذا های فیبردار به سادگی قابل درمان است اما در صورتی که بواسیر به موقع بهبود و درمان نشود، بیماری وارد مرحله سوم می شود.

بواسیر یا هموروئید درجه سوم

بواسیر یا هموروئید درجه سوم بعد از بیرون زدگی، بدون فشار دست به داخل باز نمی گردد. از علائم بواسیر درجه 3 می توان خونریزی زیاد، درد، خارش و احساس دفع ناکامل را برشمرد در حالی که درمان این نوع بواسیر در قدیم تنها به وسیله جراحی ممکن بوده، امروزه درمان بواسیر با لیزر کار را راحت تر کرده است.

هموروئید یا بواسیر درجه چهارم

مرحله 4  مرحله ای است که وقتی این زائده بیرون می آید و حتی با فشار دست هم به داخل بر نمی گردد که به این حالت بیرون زدگی می گویند، در این حالت حتماً باید جراحی صورت بگیرد چه جراحی سنتی چه لیزر بواسیر.

جراحی لیزر هموروئید

در جراحی های معمولی بیمار باید حتما در بیمارستان بستری و بی هوش شود و همچنین 2 هفته از محل کار و زندگی خود دور شده که این مورد برای مریض و محل کار او مسئله ساز می باشد، بعد از جراحی تمام بیمارانی که قبلاً جراحی با چاقو انجام دادند خاطرات بسیار بدی از این مسئله داشته و از دردهای بسیار زیاد و پروسه دردناک قراردادن توپی در داخل مقعد شکایت دارند. اما اخیراً درمان هموروئید با لیزر فوق العاده کار را راحت نموده. امروزه از لیزرهایی استفاده می شود که به راحتی کار برش را در حداقل زمان ممکن و با کمترین صدمه انجام داده تا خونریزی قابل کنترل باشد. در ضمن محیط کاملاً خشک  بوده و دیگر نیازی به تامپون یا توپی که بعد از عمل بسیار برای بیمار دردناک است نخواهد بود و مدت دوران بعد از عمل فوق العاده راحت طی می شود، در نتیجه درمان بواسیر با لیزر برای مریض (بیمار) بی دردسرتر و راحت تر می باشد.

لیزر درمانی ( اشعه درمانی یا فتوگواگولاسیون مادون قرمز )

یک درمان مطبی مناسب و سرپایی برای هموروئید های درجه 1و2 کوچک می باشد.

جراحی لیزر

درمان جراحی با لیزر هموروئید معمولاً برای هموروئید های درجه 3 و 4 انجام می گردد که با استفاده از لیزر بسیار مؤثرتر و کم عارضه تر از جراحی سنتی می باشد.

* عمل بواسیر با لیزر و بی حسی موضعی بصورت سرپایی انجام می گردد و در مورد بواسیر ها با هر میزان بزرگی و اندازه قابل انجام می باشد. پس از عمل نیاز به پانسمان داخل مقعدی نداشته و درد و خونریزی پس از عمل بسیار کمتر از جراحی معمولی می باشد.

هر روز که به جلو می رویم دستگاه های جدید لیزر در جهت تسهیل کار و راحت شدن موضوع مورد استفاده قرار می گیرد.

لیزر هموروئید در یک نگاه

لیزر هموروئید که کارآمد ترین درمان بواسیر است، معمولا براساس پیشرفت بیماری انجام میگیرد. درموارد ابتدایی که از آن بعنوان درجه یک یاد میشود درمان دارویی و با تجویز پزشک، پماد هایی مثل انتی هموروئید و ملین برای رفع  یبوست است اما در موارد درجه  دو و بالاتر بصورت جراحی بالیزر است و حتی اگر هموروئید بزرگتر باشد نتیجه درمان همورئید تاثیری ندارد (برخلاف برداشت عامه که فکر میکنند هموروئید بزرگ بالیزر قابل انجام  نیست). پس از انجام بیحسی موضعی و با کمک لیزر Co2 توده هموروئید برداشته میشود و بیمار میتواند بعد از درمان بواسیر با لیزر دفع داشته باشد و کارهای روزانه خود را انجام دهد و بهبود، سریعتر از جراحی با چاقو اتفاق می افتد.

مزایای جراحی لیزر همورویید

  • لیزر هموروئید معمولا در کلینیک انجام و بیمار بعد از عمل جراحی می تواند مرخص شود و بعد از عمل تغذیه معمولی و دفع مدفوع داشته باشد در حالی که در جراحی سنتی اصل برعدم تغذیه حداقل برای 24 ساعت وسپس تغذیه با سوپ برای به تاخیر انداختن دفع برای مدت چند روز می باشد.
  • نیازی به پانسمان داخلی (توپی یا تامپون) ندارد که معمولا در جراحی سنتی اجباری و خارج کردن آن بسیار دردناک است.
  • لیزر بواسیر نیازی به بستری در بیمارستان و گرفتن بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی که یکی از علل ترس بیماران است نداشته و متعاقب آن نیازی به استراحت چند روزه در منزل ندارد که از ضروریات جراحی سنتی است را ندارد.
  • بیمار روز بعد از عمل لیزر میتواند به سرکار خود بازگردد.
  • در این جراحی سرپایی بیمار بیهوشی نگرفته و درد زیادی بعد از عمل ندارد.
  • این جراحی سرپایی بسیار سریع تر از جراحی سنتی انجام میشود و همچنین مخاطرات آن را ندارد.
  • انتقال عفونت های خطرناک مثل هپاتیت که در جراحی سنتی محتمل است درعمل با لیزر وجود ندارد.
  • درد و خون ریزی بعد از عمل با لیزر نسبت به جراحی سنتی بسیار کمتر است.
  • میزان عود بواسیر بعد جراحی لیزر بواسیر بسیار کمتر از جراحی سنتی می باشد.
  • بر خلاف تصور عموم لیزر بواسیر در هر مرحله ای حتی مراحل پیشرفته هموروئید کارآیی دارد و حتی برای بیماران با سن بالا و مشکلات دیابتی-کبدی-کلیوی و بیماران قلبی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند هم قابل انجام است.

مراقبت های بعد از لیزر

مراقبت های بعد از لیزر بواسیر در روند بهبودی تاثیر به سزایی دارد، در ادامه مهمترین نکات مراقبتی را بررسی می نماییم:

  • روزه گرفتن، بعد از لیزر هموروئید توصیه نمی شود.
  • آب، به میزان کافی نوشیده شود تا فرد دچار کم آبی بدن نشود.
  • بهتر است بعد از لیزر هموروئید بیمار یک روز استراحت کند تا فشار به روده و مقعد او وارد نشود.
  • احساس درد بعد از لیزر هموروئید طبیعی است و معمولا با مسکن های ساده که توسط پزشک متخصص تجویز می شود، برطرف می گردد.
  • نشستن طولانی مدت بعد از لیزر بواسیر یا هموروئید باعث آسیب به لگن می شود. بهتر است از نشستن طولانی خودداری کنید و هر نیم ساعت وضعیت خود را تغییر دهید.
  • غذاهای ملین به طور کنترل شده استفاده شود چرا که مصرف ملین به میزان کم، باعث یبوست شده و مصرف ملین به میزان زیاد، باعث اسهال می شود که در هر دو حالت  ممکن است سبب بروز مجدد بیماری هموروئید شود.
  • بعد از لیزر بواسیر نیاز به پانسبان درون مقعد نیست اما ممکن است بیرون مقعد پانسبان شود. اگر با چسبندگی شدید پانسبان مواجه شدید می توانید پانسبان را عوض یا خیس کنید.
  • خونریزی بعد از لیزر ممکن است تا 3، 4 روز بعد ادامه داشته باشد اما بعد از گذشت زمان باید کم شود. اگر خونریزی چند هفته طول کشید و قطع نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

چگونگی انجام عمل لیزر

چگونگی لیزر هموروئید با توجه به شدت بیماری و تجویز پزشک متخصص تعیین می گردد. به طور کلی برای انجام لیزر بواسیر از لیزر کم توان و پر توان استفاده می شود. لیزر کم توان، برای بهبود زخم های مقعد مورد استفاده قرار می گیرد و لیزر پر توان، برای برش و جراحی بواسیر استفاده می شود. لیزر بواسیر توسط اشعه های لیزر درمان می شود و قبل از آن، از بی حسی استفاده می شود تا بیمار دردی حس نکند. همچنین درمان بواسیر با لیزر معمولا در یک جلسه 15 تا 45 دقیقه ای توسط دستگاه های لیزر پیشرفته و متخصصین لیزر، انجام می گیرد که این زمان بستگی به وسعت بیماری دارد.

هزینه لیزر بواسیر (هموروئید)

هزینه لیزر، بعد از معاینه پزشک و شدت بیماری به طور دقیق محاسبه می شود. همچنین عوامل زیادی هم در تعیین قیمت لیزر بواسیر، تاثیر گذار هستند که می توان به میزان پیشرفت بیماری، نوع دستگاه لیزر، شهری که اقدام به درمان می نمایید و … اشاره نمود. البته هزینه لیزر درمانی در کلینیک های تخصصی بسیار کمتر و مقرون به صرفه تر از بیمارستان ها می باشد. برای اطلاعات بیشتر در مورد روش مناسب درمان هموروئید می توانید با کلینیک لیزر شفا تماس حاصل نمایید.

نحوه پیشگیری از ابتلا به بیماری هموروئید – بواسیر

بهتر است به منظور پیشگیری از بواسیر موارد ذیل را به ویژه در دوران میانسالی رعایت کنید:

  • تحرک بیشتر
  • مصرف آب فراوان
  • افزایش فعالیت روزمره
  • پرهیز از نشستن بیش از حد
  • دوری از دخانیات و نوشیدنی های الکلی
  • پرهیز از مصرف غذاهای آماده و فوری و پر چرب
  • مصرف مواد فیبری مثل مواد حاوی سبزیجات و میوه جات

موارد جلوگیری از عود بواسیر

  1.  جلوگیری از یبوست طولانی با استفاده از رژیم پرفیبر و عدم استفاده از تریاک و سایر داروهای یبوست زا
  2.  جلوگیری از اسهال طولانی با درمان بیماری زمینه ای مثل کولیت اولسروز
  3.  کنترل چاقی
  4.  فعالیت بدنی و ورزش کافی
  5.  مصرف مایعات فراوان

چرا کلینیک لیزر شفا؟

اين مركز اولين مركز درمان بيماريهای مقعد با ليزر از سال 1384 ميباشد و در طی اين مدت بيش از پنجاه هزار مراجعه كننده و بيش از پانزده هزار عمل با ليزر در آن انجام شده كه منجر به كسب تجربه بسيار بالايی نزد پزشكان شاغل در آن گرديده است و هر روز نيز به تعداد آن افزوده ميگردد. در اين مركز مراجعين مبتلا به بیماری هموروئید ابتدا توسط پزشكان متخصص خانم و آقا معاينه و پس از تشخيص دقیق بيماری راهكار مناسب به بيمار ارايه ميگردد اين درمان ميتواند شامل درمان دارویی يا درمان با ليزر هموروئید باشد كه در هر صورت باعث بهبود سريع بيمار بدون بستری شدن در بيمارستان و بيهوشی است و از روز بعد بيمار ميتواند سر كار خود حاضر شود.

آمادگی برای قرار ملاقات با پزشک

اگر علائم و نشانه های هموروئید را دارید، می توانید ابتدا با یک پزشک عمومی قرار ملاقات بگذارید. در صورت نیاز، ممکن است پزشک، شما را برای ارزیابی و درمان به یک یا چند متخصص، از جمله یک پزشک متخصص در سیستم گوارش (متخصص گوارش) یا یک جراح روده بزرگ و رکتوم ارجاع دهد. می توانید برای توضیح بهتر شرایط بیماری خود در مطب پزشک یا کلینیک لیزر، فهرستی از موارد زیر تهیه کنید:

  • علائم شما و مدت زمانی که به آنها توجه کرده اید
  • تمام داروها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید و دوزهای مصرفی
  • اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله عادات معمولی دفع و رژیم غذایی، به ویژه میزان فیبر مصرفی شما

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بهتر است به منظور جلوگیری از پیشرفت هموروئید، به محض مشاهده علائم اولیه به پزشک مراجعه کنید. اما موارد فوری مراجعه به پزشک، شامل نمونه های ذیل می شوند:

  • علائمی که در عرض 2 هفته بهتر نشوند.
  • خونریزی مقعدی که به رنگ تیره و غلیظ است.
  • درد ناحیه مقعد شما ادامه دار و در حال بدتر شدن است.
  • اگر احساس سرگیجه، ضعف، گیجی می کنید یا خونریزی زیادی دارید.
  • مدفوع سیاه و چسبناک که می تواند نشان دهنده خون هضم شده باشد.

پرسش های متداول

چه چیزی بواسیر را سریع کوچک می کند؟
نشستن در لگن آب گرم به مدت 10 تا 15 دقیقه در روز، می توانند بواسیر را به سرعت کوچک کنند.
چه غذاهایی باعث ایجاد هموروئید می شوند؟
غذاهای کم فیبر که می توانند باعث ایجاد یا بدتر شدن یبوست و در نهایت هموروئید شوند عبارتند از: شیر، پنیر، بستنی، غذاهای لبنی، غذاهای فرآوری شده مانند گوشت، ساندویچ، پیتزا، غذاهای منجمد و سایر فست فودها.
آیا می توان بواسیر را با روش های خانگی درمان کرد؟
بله در اوایل ییماری امکان پذیر می باشد اما پیگیری روش های درمان خانگی بدون مشورت پزشک توصیه نمی شود. اگر علائم هموروئید بعد از یک هفته درمان خانگی تسکین نیافتند، لازم است برای پیگیری سایر روش های درمانی مثل لیزر به پزشک مراجعه کنید.
آیا جراحی هموروئید با لیزر دردناک است؟
لیزر بواسیر تقریباً بدون خونریزی بوده و به روش سرپایی انجام می شود. علاوه بر این، برداشتن هموروئید با لیزر معمولاً با درد بسیار کمتری نسبت به هموروئیدکتومی معمولی یا جراحی سنتی همراه است. که با بی حسی موضعی درد به حداقل ترین حالت ممکن خواهد رسید.
زمان نقاهت جراحی لیزر هموروئید چقدر است؟
اکثر افراد حدود 1 روز پس از لیزر هموروئید می توانند به سر کار و سایر فعالیت های خود بازگردند. بهبودی کامل ممکن است 2 تا 4 هفته طول بکشد.
جراحی لیزر هموروئید چقدر طول می کشد؟
لیزر بواسیر بین 15 دقیقه تا حداکثر 45 دقیقه انجام می شود.

مطالب مرتبط با هموروئید (بواسیر)

پیمایش به بالا